Från frö till planta


Asymbiotisk förökning

Många orkidéarter har sitt pollen samlat i klumpar, så kallade pollinier. Ett undantag är Guckusko som visas på de flesta bilderna här ovan. Den är också ett undantag på så vis att dess frön måste sås halvmogna. Man kan samla mogna frön av de flesta andra arter vi kan så, men för ett fåtal samlar man kapseln när embryot är tillräckligt stort och innan fröskalet (testa) har hunnit mogna.

I naturen gror fröet med hjälp av näring det får från en svamp. Det måste få hjälp av svampen eftersom orkidéfrön saknar endosperm. Vid asymbiotisk frösådd låter man istället embryot komma i kontakt med de näringsämnen det behöver för att gro. Det görs normalt på en agar under sterila förhållanden. Om sådden kontamineras av svampar eller bakterier konkureras fröna snabbt ut och gror inte. Både behållare, instrument, agarmedium och frön måste alltså steriliseras. Mogna frön steriliseras kemiskt då också testa bryts ner så att embryot kan komma i kontakt med agarmedium. Halvmogna frön är redan sterila i kapseln och saknar testa. Därför räcker det att sterilisera själva kapseln innan den öppnas.

Efter sådd bildas så kallade protokorm vilka senare bildar skott och rötter. När protokorm har bildats behöver de transplanteras till nytt medium och sättas glesare. Vissa arter gror inom några dagar. Andra tar längre tid på sig och några behöver en längre kylperiod innan de gror.

När skottet börjar bildas kan sådden utsättas för ljus. Sedan bildas rötter och den lilla plantan växer till sig. För att skottet ska bilda blad behövs i de flesta fall en kylperiod som normalt sker innan de små plantorna sätts i jord. Tajmingen för plantering varierar lite mellan arterna, men gemensamt för alla är att man måste se till att skottet börjar växa vid rätt årstid. Det betyder att man måste så fröna vid rätt tid för att få rätt slutresultat.

När plantorna har odlats i jord i tre år är de stora nog för att ges bra förutsättningar att klara en utplantering i naturen. Många utplanteringsförsök har misslyckats eftersom man har satt ut årsgamla småplantor istället för att odla upp dem till lite större storlek. Utplantering sker antingen på hösten eller våren beroende på art och andra omständigheter. Tiden det tar för plantor att blomma varierar stort mellan arter med allt ifrån 3 år från sådd till uppemot 10 år.

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång