Om Orchis Natur Norden AB

Orchis Natur – svenska orkidéer för naturvård

Orchis Natur Norden AB grundades 2020 av Simon Hultby och Linus Söderquist. Simon är trädgårdsmästare vid Botaniska trädgården i Uppsala, och Linus har disputerat i botanisk ekologi vid Uppsala universitet. Företaget föddes ur ett forskningsprojekt där Linus och Simon samarbetade. Målet var att undersöka naturvårdspotentialen i utsättning av orkidéplantor – uppodlade från vilda svenska frön, insamlade i Uppsala län. Som enda företag i Sverige kombinerar Orchis Natur forskningsresultat från bevarandebiologi och populationsgenetik med praktisk odling av svenska orkidéer och asymbiotisk sådd. Detta för skapa de bästa förutsättningarna för att våra reintroduktioner leder till långsiktigt livskraftiga populationer.

Linus Söderquist
Doktor i ekologisk botanik

Linus skrev sin avhandling på orkidéen brudsporre (Gymnadenia conopsea).
Doktorandprojekten handlade bland annat om hur inavel och genetisk variation påverkas av populationsstorlek och -täthet, effekten på fitness av korsningar mellan populationer med olika genetisk differentiering och modellering av populationers livskraft kopplat till populationsstorlek och habitat. Linus disputerade den 1:a december, 2023 från Uppsala Universitet.

Läs Linus avhandling här!

Simon Hultby
Trädgårdsmästare och Biolog

Simon är trädgårdsmästare vid Botaniska trädgården i Uppsala där han bl.a. har ansvar för trädgårdens orkidéer. Som ett led i detta kom han i kontakt med den i sammanhanget världsberömde Svante Malmgren som har varit hans mentor i flera år och lärt honom att så terrestra orkidéer.
Simon har en magister i Biologi från Uppsala universitet med inriktning på ekologi och naturvård.

Övrigt:

Linus berättar om orkidéodling och sin forskning i Naturmorgon: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1027&artikel=7121741
Artikel i UNT om den Ödeenska ängen som Linus tagit intiativet till och där några våra orkidéer kan komma att planteras ut: https://www.unt.se/nyheter/uppsala/ang-till-minne-av-forskare-5373892.aspx
Intervju om den Ödeenska ängen i P4 Gävleborg: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=7268149

Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång